جمع‌بندی مثبت ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی از کلاش مریوان

ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی، دیروز در دومین روز از سفر خود به ایران، بعد از بازدید از کارگاه‌ها و مؤسسه‌ها و آموزشگاه‌های گیوه‌بافی در مریوان، به‌همراه معاون صنایع‌دستی کشور، مدیرکل میراث‌فرهنگی کردستان و جمعی از مدیران استانی و ستادی با استاندار کردستان دیدار و گفت‌وگو کردند.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در این جلسه که شامگاه سه‌شنبه 27 تیر 96 در دفتر استانداری کردستان برگزار شد، بهمن نامورمطلق، معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور، در ابتدای این نشست، با تشکر از حضور ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی در ایران، گفت: «تاکنون چهار شهر تبریز، اصفهان، مشهد و لاله‌جین در همدان در شورای جهانی صنایع‌دستی ثبت شده‌اند و با ثبت‌جهانی مریوان، این شهر تبدیل به پنجمین شهر جهانی صنایع‌دستی ایران می‌شود.»

او افزود: «ناظران و ارزیابان شورای جهانی، بعد از دیدار از مریوان، ارزیابی خود را به شورای جهانی ارائه می‌دهند که هر قاره یک نماینده در آن دارد و اگر این ارزیابی‌ها به‌تأیید نمایندگان شورا برسد، مریوان ثبت‌جهانی می‌شود.»

نامورمطلق اضافه کرد: «طرح ایجاد شهرهای جهانی صنایع‌دستی و احیای هنرهای سنتی درحال زوال در حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی و ثبت آن‌ها در فهرست میراث‌جهانی یکی از محورهای مهم برنامه ششم توسعه است. همچنین در جلسه اخیر شورای عالی میراث‌فرهنگی به‌ریاست اسحاق جهانگیری، معاون‌اول رئیس‌جمهوری، نیز مصوب شد که هر شهری جهانی می‌شود، همه دستگاه‌ها همکاری کنند تا شرایط توسعه آن شهر نیز فراهم شود.»

نامور‌مطلق اضافه کرد: «تلاش برای جهانی شدن خوب است، اما توسعه زیرساخت‌ها و ایجاد زمینه برای توسعه صنایع‌دستی نیز جزو اصول پایه این رویداد است و ما در کنار تلاش برای جهانی شدن شهرها، برای توسعه زیرساخت‌ها و زمینه‌سازی رشد این شهرها و جهانی ماندنشان نیز برنامه‌ریزی کرده‌ایم.»

فعالیت زنان و مردان پابه‌پای هم در کلاش‌بافی

غدا هیجاوی، رئیس آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی، نیز در ادامه این نشست گفت: «ما مریوان و ظرفیت‌های صنعت کلاش‌بافی آن را از نزدیک دیدیم. فرماندار مریوان نیز گزارش خوبی از صنایع‌دستی این شهر به ما ارائه کرد. همچنین فیلم مستند کوتاهی درباره تهیه و بافت کلاش دیدیم که تأثیرگذار بود.»

او افزود: «تلاش خواهیم کرد این صنعت حفظ شود، زیرا بحث کلاش‌بافی به‌طور مستقیم روی خانوارها تأثیر مثبت دارد و زنان به‌طور مستقیم در رشد و ادامه آن نقش دارند و جای خوشحالی است که زنان و مردان پابه‌پای هم در این صنعت فعالیت می‌کنند.»

هیجاوی ادامه داد: «برای کاربردی‌تر کردن این صنعت در آینده نیاز به دانشگاه‌های تخصصی است تا آن را حفظ کنند. پیشنهاد می‌کنم از فضای مجازی برای فروش بهتر این صنعت استفاده شود تا این صنعت در استان‌های دیگر و حتی کشورهای دیگر گسترش پیدا کند.»

رئیس آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی افزود:‌ «وظیفه دارم نکاتی درباره مریوان و صنعت کلاش‌بافی بیان کنم. فکر می‌کنم باید برنامه‌ای برای این هنرصنعت درنظر گرفته شود: اول اینکه این فرهنگ باید حفظ شود، زیرا نسل‌های جدید در کنار مادران و پدرانشان این کار را ادامه داده‌اند و چون بچه‌ها در شکل‌گیری این هنرصنعت حضور دارند، قطعاً کلاش مریوان نخواهد مُرد؛ نکته دیگر نیز سازگاری کلاش با طبیعت است، زیرا تمام مواد اولیه آن از طبیعت گرفته شده که با سیاست‌های شورای جهانی صنایع‌دستی هم مطابقت دارد.»

کلاش مریوان بی همتاست

کوین مورای، رئیس منطقه‌ای شورای جهانی صنایع‌دستی، نیز در این دیدار گفت: «کلاش‌بافی صنعتی مهم و بسیار تخصصی است. در مناطق دیگر نیز با گیوه‌بافی مواجه می‌شویم، اما این صنعت در مریوان بی‌همتاست و خاص همین منطقه است. بنابراین می‌توانیم از آن حمایت کنیم و به‌دنبال تخصص‌گرایی این صنعت برویم، زیرا تخصص‌گرایی نیز برای شورای جهانی صنایع‌دستی از اهمیت خاصی برخوردار است.»

رئیس منطقه‌ای شورای جهانی صنایع‌دستی ادامه داد: «همان‌طور که در مریوان فستیوال‌هایی برای فرهنگ و آیین‌های بومی کردی برگزار می‌شود، بهتر است فستیوال‌های تخصصی نیز برای کلاش‌بافی (گیوه‌بافی) برگزار شود. نمایشگاه‌های تخصصی نیز می‌تواند به بهبود این صنعت کمک کند. البته در کنار کلاش‌بافی باید به زمینه‌های دیگر صنایع‌دستی هم توجه شود یعنی نباید همه تخم‌‌مرغ‌ها را در یک سبد گذاشت و لازم است مسیرهای جدیدتری برای صنعت کلاش‌بافی باز کرد.»

مورای، در بخش دیگری از صحبت‌هایش، افزود: «همچنین کلاش‌بافی مریوان به خلاقیت نیاز دارد. می‌توانیم براساس یک برنامه مدون مریوان را به نوآوری بیشتر در طراحی کلاش ترغیب کنیم و آن را به‌سمت رویکرد مثبت سوق دهیم.»

اقدام برای ایجاد تنوع در طراحی کلاش

سیدمحسن علوی، مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کردستان، نیز در ادامه این نشست گفت: «یکی از شرایطی که کوین مورای، یکی از ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی، در این بازدیدها درباره تنوع در طراحی کلاش برشمرده است این است که باید هر که به مریوان سفر می‌کند بتواند از بین این گیوه‌ها طرحی مطابق سلیقه خود پیدا کند؛ به همین منظور، پیش از این، درخصوص ایجاد تنوع در طراحی کلاش مطالعاتی صورت داده و در این رشته از صنایع‌دستی به طرح‌ها و رنگ‌های متنوعی هم رسیده‌ایم.»

پاپوش، نمونه ارزشمند تولیدات صنایع‌دستی

عبدالمحمد زاهدی، استاندار کردستان، نیز در ادامه این جلسه خطاب به ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی بیان کرد: «شما با صنایع‌دستی کشور ما آشنایی دارید. ایران تنوع جغرافیایی‌فرهنگی بسیاری دارد و به‌تبع آن، حوزه صنایع‌دستی کشور ما نیز بسیار متنوع است.»

او افزود: «یکی از نمونه‌های خوب صنایع‌‌‌دستی تولید انواع پاپوش است که کلاش در بین آن‌ها به‌دلیل نوع مواد اولیه و کاربردش در گرما و سرما منحصربه‌فرد است. همچنین این پاپوش دستخوش تغییرات تکنولوژیک نشده است.»

استاندار کردستان با بیان اینکه سه عامل عمده می‌توانند صنایع‌دستی را به جهان معرفی کنند که عبارت‌اند از وجود صنعتگران و مدیران و مردم، و این سه عامل در مریوان وجود دارند، افزود: «ما تولیدکنندگان ماهری داریم و مسئولان دولتی نیز به آن‌ها توجه دارند. مسئله مهم دیگر علاقه مردم مریوان به این هنرصنعت است. اگر اقدامی با پذیرش عمومی مواجه نشود پایدار نمی‌ماند، اما مردم این منطقه به آداب و رسوم و فرهنگشان پایبندند، و مطمئن باشید اگر مریوان جهانی شود خود مردم آن را حفظ خواهند کرد.»

زاهدی ادامه داد: «البته، علاوه‌بر حفظ ماهیت اصلی کلاش، باید به بخش اقتصادی آن هم توجه کرد. به همین دلیل، بحث تنوع در تولید مطرح می‌شود و قطعاً ضمن حفظ هویت کلاش، باید محصولاتی برای سلیقه‌های مختلف تولید کنیم. علاوه‌بر موضوع تنوع، حتماً برگزاری فستیوال‌هایی با محوریت کلاش را هم درنظر می‌گیریم و جشنواره‌هایی در این زمینه برگزار می‌کنیم.»

استاندار کردستان بیان کرد: «همچنین باید از فناوری نوین و تجارت الکترونیک برای سهولت صادرات بهره ببریم و بازارچه‌های دائمی و نمایشگاه‌های تخصصی کلاش راه‌اندازی کنیم. بحث آموزش نیز را که اکنون وجود دارد و موردتوجه شما قرار گرفته حتماً در برنامه‌های خود گنجانده‌ایم و به‌دنبال تداوم و گسترش دادن آن هستیم.»

زاهدی افزود: «من به‌عنوان نماینده دولت در استان کردستان به شما قول و تعهد می‌دهم هر کاری که برای جهانی شدن کلاش لازم است انجام گیرد و استانداری و سایر بخش‌های مسئول در این شهر از هیچ تلاشی دریغ نکنند.»

در حاشیه این نشست، مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کردستان نمونه‌هایی از انواع کلاش‌ها را که با نوآوری برای استفاده راحت‌تر افراد در سلیقه‌های مختلف طراحی و تولید شده بودند به ارزیابان شورای جهانی صنایع‌دستی و استانداری کردستان ارائه کرد و ارزیابان نیز ضمن استقبال از این نمونه‌ها این اقدام را مورد تأیید قرار دادند.

انتهای پیام/

کد خبر 1396042818